Çocuk, Ergen ve Aile Danışmanlığı
Okul başarısızlığı, davranış sorunları, öğrenme sorunları, dikkatini odaklayamama gibi problemler yaşayan çocuklar için öncelikle zihinsel bir sorun olup olmadığı araştırılmalıdır. Bu nedenle 6-16 yaş aralığındaki bireylere WISC-4 zeka testi uygulanarak ayırıcı tanıya varılır.
Doğumdan itibardan çocuğun gelişim basamaklarını tırmanmasında bir sorun hissedilirse, çocuğun yaşından beklenen beceriyi göstermediği düşünülüyorsa objektif bir ölçüm yapabilmek için gelişim testleri uygulanır. 0-6 yaş aralığı için en sık kullanılan ölçekler AGTE ve DENVER testleridir.
Duygusal sorunlar yaşayan çocuk, ergen ve yetişkinlerin psikolojik durumlarını inceleyebilmek ve destek ihtiyaçlarının hangi yönde olduğunu bulabilmek için CAT, TAT, bir insan çiz testi, Luisa Düss masal testi gibi kartlardan veya hikayelerden oluşan psikolojik testler uygulanarak sonuçları analiz edilir.
MMPI (Minesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri), 566 sorudan oluşan, bireyin kendi kendine yanıtlayabileceği şekilde düzenlenmiş 1 veya 2 saatlik bir oturumla tamamlanan bir testtir. Hem kişinin yakınmaları ile hem de kişilik boyutları ile ilgili değerli bilgiler verir ve psikoterapi sürecini destekler.
Spesifik öğrenme sorunları, dikkat eksikliği, disleksi ve organik beyin hasarlarında kullanılan testlerdir. Bunlar çok çeşitli olmakla beraber başlıcaları Özgül Öğrenme Bozukluğu Test Bataryası, Bender Gestalt Testi, Frostig Görsel Algı Testi, Burdon Dikkat Testi sayılabilir.
Bireyde görülen Kaygı Bozukluğunun ve Depresyonun şiddetini ölçmek için Beck Anksiyete Ölçeği ve Beck Depresyon Ölçeği kullanılır. Formu dolduran kişi, yakınmalarını puanlayarak objektif şekilde değerlendirilmesini sağlar.
Telif/ Hakkı © 2019 E - Tüm Hakları Saklıdır.
GoDaddy Web Sitesi Mimarı İmzalı